قند خون و یا دیابت، بیماری خاموشی است که در انواع مختلف با کم بودن و یا کم کار بودن انسولین در بدن ایجاد می شود و متاسفانه هیچ راه درمانی ندارد.
دیابت ساکت چیست؟
قند خون و یا دیابت، بیماری خاموشی است که در انواع مختلف با کم بودن و یا کم کار بودن انسولین در بدن ایجاد می شود و متاسفانه هیچ راه درمانی ندارد. فقط می توان از دچار شدن به این بیماری جلوگیری کرد و یا اینکه با انجام کارهایی که در ادامه ی مقاله خواهید خواند آن را کنترل نمود.
متهم اصلی انسولین یا پانکراس
برخی این طرز فکر را دارند که اگر مصرف قند و شکر زیادی داشته باشند مبتلا به دیابت می شوند ، باید گفت که این یک تصور کاملا اشتباه است . در پانکراس یا لوزالمعده ی ما هورمونی به نام انسولین ترشح می شود که با کمک این هورمون میزان قند خون بدن کنترل می گردد. کار انسولین در بدن این است که، وقتی ما غذا می خوریم و غذا در بدن تجزیه و وارد خون می شود، انسولین گلوکز غذا را از خون جدا کرده و آن را به سلول هایی که در آن ها گلوکز تجزیه شده و تبدیل به سوخت می شود، می فرستد. اگر بدن دچار دیابت شود، دو حالت وجود دارد:
1- در پانکراس انسولین به خوبی ترشح نمی شود.
2- و یا اینکه انسولین ترشح شده عملکرد درستی برای رساندن گلوکز به سلول ها ندارد.
تنوع دیابت
به طور کلی ما 4 نوع دیابت داریم که شامل:
دیابت نوع 1
افرادی که دچار این نوع دیابت می شوند را سنین زیر 30 سال تشکیل می دهند، حتی کودکان. در بدن این افراد، سلول های تولید کننده انسولین، تخریب شده است. علائم این بیماری شامل:
- لاغری
- پرنوشی آب
- تکرر ادرار
- دل درد، تهوع، استفراغ
- تنگی نفس
دیابت نوع 2
این نوع دیابت بیشتر در افراد مسن که دارای اضافه وزن می باشند دیده می شود که از کمبود انسولین در بدن آن ها ایجاد شده است. از مشخصات این بیماری موارد زیر می باشد:
- اختلالات بینایی
- خستگی زود رس
- پرنوشی آب و دفع ادرار بیش از حد حتی در شب
- و در مواردی کاهش وزن
متاسفانه این بیماری بسیار آهسته و بدون سرو صدا وارد بدن شده و در طی سال ها این علائم را نشان می دهد. بهترین روش برای آگاهی از این بیماری آزمایش 8 الی 10 ساعت ناشتا بعد از سن 45 سالگی است که با مصرف قرص پایین آوردنده ی قند خون و یا در مواردی با تزریق انسولین می توان آن را کنترل نمود.
دیابت نوع 3 یا دیابت بارداری
این دیابت، بر اثر موادی که از طریق جفت ترشح شده در نیمه دوم بارداری در بدن خانم ها ایجاد می شود که خوشبختانه با تولد نوزاد و خارج کردن جفت از بدن درمان می پذیرد. البته پس از زایمان اول اگر حامگی های بعدی نیز وجود داشته باشد احتمال ابتلا به این نوع دیابت بیشتر می شود که باید با کنترل وزن و انجام فعالیت های بدنی به ویژه در قسمت بالاتنه و یا در مواردی با مصرف دارو این بیماری را کنترل نمود.
دیابت بر اثر عوامل متفرقه یا نوع 4
برخی علل نادری نیز برای مبتلا شدن به دیابت وجود دارد که با توجه به علت زمینه ای آن می توان این دیابت را کنترل نمود. این عوامل شامل:
- ترشح بیش از حد هورمون رشد
- بیماری های مختلف لوزالمعده یا پانکراس
- مصرف داروهای کورتون دار
- پرکاری غدد فوق کلیه
آیا درمانی برای دیابت وجود دارد؟
همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد برای دیابت هیچ درمانی وجود ندارد و فقط می توان از دچار شدن به این بیماری جلوگیری کرد و یا در زمان بیماری آن را کنترل نمود. در ادامه به چندین روش فوق العاده برای جلوگیری و کنترل این بیماری خواهیم پرداخت.
روش های تشخیص برای جلوگیری از دیابت
به چند روش می توان دیایت را تشخیص داد.
روش اول اندازه گیری قند خون در زمان ناشتایی
در این روش ابتدا به مدت 8 ساعت قبل از آزمایش باید ناشتا بمانید، البته می توانید آب مصرف کنید. بعد از 8 ساعت مقداری خون را آزمایش کرده و به میزان قند خون خود باید توجه کنید. اگر قند خون در زمان ناشتایی کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر باشد یعنی طبیعی است و دیابت ندارید. ولی اگر مقدار قند خون به میزان 100 تا 126 باشد یعنی در خطر ابتلا هستید و اگر بالای 126 میلی گرم باشد متاسفانه به دیابت دچار شده اید.
روش دوم اندازه گیری قند خون به صورت اتفاقی
این روش برای کسانی که دارای علائم گفته شده به دیابت می باشند مفید است که در این روش با اندازه گیری قند خون بدون در نظر گرفتن میزان غذای مصرف شده می توان متوجه شد که آیا به این بیماری دچار هستندیا خیر. بعد از آزمایش اگر میزان قند خون بالاتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر باشد متاسفانه جواب مثبت است.
روش سوم معدل قند خون
قند خون هر انسانی در طی شبانه روز دارای نوسان می شود. با اندازه گیری پروتئینی به نام هموگلوبین ای وان سی یا ( HB A1c) می توان میزان قند خون را تا 3 ماه اخیر مشخص نمود که نام دیگر این آزمایش معدل خون است. به طور کلی این آزمایش برای افرادی که دیابت در آن ها تایید شده بود انجام میشد ولی امروزه از آن برای تشخیص نیز استفاده می شود. میزان مطلوب این آزمایش عددی بین 7/5 الی 7 می باشد.
روش های پیشگیری و کنترل قند خون
- شما می توانید با اندازه گیری میزان قند خون خود در خانه با کمک ابزار تست خون 2 ساعت بعد از خوردن غذا از مبتلا شدن جلوگیری نمایید. که البته میزان قند خون شما باید کمتر از 180 میلی گرم باشد.
- بسیاری از افرادی که دچار دیابت نوع 2 هستند مشکلات دیگری نیز مانند پرفشاری خون و اختلالات چربی دارند که با کنترل این دو مورد می توانند کمک بسیاری به کنترل دیابت نیز نمایند و همچنین از عوارضی که برای کلیه، چشم و قلب ایجاد میکند نیز جلوگیری کنند.
- مصرف کشمش و یا توت خشک همراه با نوشیدنی هایی مانند: چای، قهوه و چای سبز برای بیماران دیابتی به اندازه ی 10 عدد از یک میوه در طول روز مانعی ندارد. اما بیماران دیابتی به هیچ عنوان نباید نسکافه فوری مصرف نمایند. زیرا در این نوشیدنی شکر و پودر شیر که حاوی چربی بالایی است وجود دارد.
- ترک سیگار یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از دیابت چه در افراد سالم و یا افرادی که مبتلا هستند می باشد.
- تغییر در سبک زندگی که شامل رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی می شود. بهترین فعالیت بدنی ورزش های هوازی مانند: پیاده روی ، دوچرخه سواری، شنا و دویدن است که بتواند به تدریج ضربان قلب را بالا ببرد. بهترین رژیم غذایی را نیز می توانید با کمک پزشک مربوطه متناسب با وضعیت خویش انتخاب کنید. البته در افراد بدون بیماری در درجه اول سبزیجات و میوه ها و در آخر چربی و شیرینی قرار دارد.
این بود مقاله ای مختصر در مورد دیابت و آشنا شدن شما عزیزان با انواع آن و اول پیشگیری و بعد کنترل این بیماری از طریق روش هایی که در مورد آن ها صحبت شد. بسیاری از سازمان ها و یا شرکت ها که دارای کارمندانی با مشکل دیابت می باشند در زمان سفارش اداری ملزومات خود محصولاتی را که دارای قند رژیمی هستند، در لیست لوازم اداری قرار می دهند اما ما می توانیم به جای استفاده از این محصولات با انتخاب یک زندگی سالم و با داشتن ابزارهایی مانند دستگاه تست قند خون از دچار شدن به این بیماری خاموش جلوگیری نماییم و فاکتور رسمی ارسال می نماییم.