مواد شوینده چیست ؟
به طور کلی مواد شوینده زمانی استفاده می شود که محلی دچار آلودگی و یا چربی شده و برای تمیز کردن این آلودگی ها از مواد شوینده استفاده می کنیم. هر مواد شوینده ای مخصوص کار خاصی می باشد و برای تمیز کردن آلودگی خاصی ساخته شده است. مواد شوینده سیر تحولی سریع و پر تغییری داشته است. مواد شوینده تنها در منزل استفاده نمی شود و یکی دیگر از محیط هایی که بیشترین استفاده از مواد شوینده را دارد محیط کاری است و به عنوان کالایی پر مصرف در سفارش اداری و همچنین لیست لوازم اداری سازمان ها و شرکت ها قرار دارد و فاکتور رسمی دریافت کنند. بنابر این بهتر است بیشتر با عوارض این محصولات آشنا باشیم و بدانیم با چه ترفندی می توانیم از عوارض آن کم نماییم.
انواع مواد شوینده
- صابون
- صابون مایع
- شامپوها
- پودرهای لباسشویی
- سفید کننده ها
جهت خرید انواع مواد شوینده از جمله جرمگیر و سفیدکننده از شرکت تامین فلات کلیک کنید. خرید جرمگیر و سفید کننده
بایدها و نبایدهای استفاده از وایتکس و جرمگیر
وایتکس و جرمگیر تفاوت چندانی با هم ندارند و در عملکرد به هم شبیه هستند. با این تفاوت که جرمگیر نسبتا عملکرد قوی تری دارد. هر دوی آن ها جهت تمیز کردن کاشی، سرامیک و … به کار گرفته می شوند. در هر صورت مواد شوینده از مواد شیمیایی تولید می شوند و ضرر و زیان هایی برای بدن در هنگام استفاده دارند که با رعایت چند نکته مهم این ضررها به حداقل می رسند.. در ادامه مطالب بیشتر درباره این موضوع توضیح خواهیم داد.
عوارض استفاده از مواد شوینده بر بدن و راه مقابله با هرکدام
متاسفانه بانوان همیشه به دنبال سفیدکننده های قوی هستند اما در هنگام استفاده از آن ها سهل انگاری و یا زیاده روی می کنند و همین امر سبب آسیب های جدی بر روی سلامتی افراد می شود. در بعضی مواقع ممکن است عوارض مواد شوینده به کودکان که نسبت به سایر افراد حساس تر هستند، اثر مخرب گذارد.
آسیب و حساسیت های پوستی
مواد شوینده جرم گیر و سفید کننده دارای خاصیت اسیدی هستند و بسیار خورنده. این مواد در برخورد با پوست بدن، پوست را دچار آسیب جدی می کند. بنابراین در هنگام استفاده از این مواد می بایست از دستکش استفاده شود.
اولین قسمتی که مواد شوینده با آن در ارتباط است، پوست دست هاست. یکی از رایج ترین عوارضی که وایتکس و مواد شوینده برای پوست دست ایجاد می کند، عارضه ی پوستی می باشد. استفاده از مواد شوینده بدون دستکش به هیچ عنوان توصیه نمی شود. اگر یکبار بدون دستکش از مواد شوینده استفاده کرده باشید، خواهید دید که پوست شما دچار خشکی می شود پس در دراز مدت عوارض بیشتر و شدیدتری خواهد داشت. این عوارض از خشکی پوست شروع شده و ممکن است تا اگزما و زخم پیش برود. هرچه پوست حساس و نازک تر باشد، عوارض نیز شدیدتر خواهد بود.
آسیب به سیستم ریوی
در هنگام استفاده از مواد شوینده می بایست در وپنجره ی محلی که در آنجا از مواد شوینده استفاده می کنید، باز کنید. اگر محل مورد استفاده در و پنجره ندارد از سیستم تهویه استفاده کنید و همچنین برای محافظت بیشتر از ماسک نیز استفاده نمایید. این محصولات دارای بخار سمی هستند و برای ریه ها بسیار مضر هستند. کلر یک گاز آزاد است که به سرعت وارد هوا می شود. حتی هنگامی که درب یک وایتکس را باز می کنید مقداری از گاز آن وارد هوا و سپس توسط تنفس به سیستم نای و ریه منتقل می شود. به طور معمول وایتکس ها بوی نامطبوعی دارند و برخی برندها این بوی نامطبوع را به طرق خاصی حذف کرده اند، اما با حذف بوی نامطبوع گازهای آن از بین نمی روند و همچنان باعث عوارضی خواهند شد.
طبق گفته های برخی پزشکان، وایتکس می تواند سلول های ریه را از بین ببرد و کارایی آن ها برای نفس کشیدن را کاهش دهد. به همین دلیل افرادی که بیشتر در معرض این مواد هستند، به مروز زمان دچار آسیب های جبران ناپذیر و بیماری هایی از قبیل بیماری های تنفسی و حتی سرطان ریه شوند.
آسیب به چشم ها
مواد شوینده جزو خطرناک ترین مواد برای چشم ها به حساب می آیند. در صورت برخورد این مواد با چشم ها به سرعت قرنیه چشم را زخم می کند و در موارد شدیدتر به سوراخ شدن کره چشم منجر خواهد شد.
از دیگر عوارض مواد شوینده برای چشم می توان به زخم های شدید در پلک ها و ایجاد چسبندگی در کره چشم و پلک ها اشاره کرد. استفاده از عینک در هنگام استفاده از مواد شوینده توصیه می شود زیرا در برخی مواقع آسیب ها به قدری جدی هستند که باعث از بین رفتن بینایی افراد خواهد شد. البته همیشه لازم نیست این مواد به چشم برسد و باعث عارضه شود، گاز کلر در فضای بسته نیز تاثیر نامطلوبی بر روی بافت چشم خواهد داشت.
آسیب به دستگاه تنفس
گازها و بخار های ناشی از استفاده از مواد شوینده باعث ایجاد بیماری های تنفسی از جمله تنگی نفس، سوزش دستگاه تنفس، سرفه و حتی مرگ خواهند شد. همچنین در زنان باردار استشمام این گازها بسیار مضر است و نباید در سه ماهه اول و آخر بارداری خود در برخورد با این گازها قرار بگیرند زیرا باعث بیماری های تنفسی در جنین خواهد شد.
عوارض وایتکس بر دستگاه گوارش
ممکن است به اشتباه کودکانی این ماده خطرناک را بنوشند. خوردن این ماده عوارض بسیار شدیدی در بدن ایجاد خواهد کرد. در صورت بروز چنین مشکلی بلافاصله یک لیوان شیر می بایست نوشیده شود و از تحریک گلو برای برگرداندن ماده خورده شده خودداری نمایید. پس از خوردن شیر بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید زیرا هر چه سریع تر اقدام کنید احتمال آسیب و تخریب اندام های داخلی بدن کاهش می یابد. از علائم خورده شدن وایتکس، سرگیجه و تهوع بسیار شدید می باشد. همچنین وایتکس می تواند فرد را تا حالت کما نیز پیش ببرد.
عوارض مواد شوینده در دوران بارداری
از گروه هایی که می بایست مراقبت بیشتری در مقابل مسائل مختلف از خود، انجام دهند، خانم های باردار هستند. عوارض مواد شوینده بر بانوان باردار شدیدتر نیست اما به دلیل حساسیت های این دوران بهتر است که مراقبت بیشتری نسبت به یک فرد عادی صورت پذیرد.
آیا وایتکس بی بو، بدون ضرر است؟
وایتکس های بی بو توسط برخی کارخانه ها تولید می شوند اما بدون بو بودن این مواد تاثیری در کاهش ضرر و زیان های آن ها بر بدن ندارد و همچنان دارای مواد شیمیایی و گازهای خطرناک بر سلامتی افراد را هستد. تنها راه مقابله با عوارض این مواد رعایت توصیه ها در هنگام استفاده از مواد شوینده می باشد.
چگونه از عوارض وایتکس کم کنیم؟
- مواد شوینده خود را از فروشگاه های معتبر خریداری نمایید.
- مواد شوینده را با آب رقیق کرده و سپس استفاده نمایید.
- در صورت استفاده از مواد شوینده، در و پنجره را باز کنید و توصیه ها را اجرا نمایید.
مضرات وایتکس بر محیط زیست
متاسفانه کلر پس از استفاده وارد چرخه محیط زیست می شود و مدت بسیار زیادی در پسماندها باقی می ماند. این ماده وارد آب های زیر زمینی شده و با مواد دیگر واکنش نشان می دهد. بسیاری از موجودات زیر زمینی و گیاهان و جانداران به این ماده حساسیت نشان داده و این موضوع طی تحقیقات اثبات شده است. پس از ورود این مواد به آب های زیر زمینی، احتمال اینکه دوباره توسط انسان استخراج و استفاده شود بسیار زیاد است.
خطرات ترکیب وایتکس با دیگر شوینده ها
وایتکس و جوهر نمک
ترکیب شدن یک جرم گیر با وایتکس باعث بوجود آمدن یک اسید قوی خواهد شد و در صورتی که در محیط سر بسته باشد باعث آتش سوزی خواهد شد. از عوارض ترکیب این دو مواد می توان به بروز مشکلات تنفسی و سوزش چشم اشاره کرد.
وایتکس و سرکه
وایتکس و سرکه هرگز نباید با هم مخلوط شوند و از عوارض آن ها می توان به سرفه، تنگی نفس و همچنین سوزش چشم اشاره نمود.
وایتکس و الکل
ترکیب این دو مواد باعث ایجاد گاز کلروفرم می شود که موجب بیهوشی خواهد شد. در صورتی که در محلی که این ماده با هم ترکیب شده اند، بمانید باعث ایجاد آسیب به بافت عصبی و حتی مرگ نیز خواهد شد.