فاکتور رسمی چیست ؟
به هر سند و یا فاکتور که به هر صورتی از جمله دست نویس، کامیپوتری و یا کاغذی تنظیم شده و جهت تایید یک معامله بین فروشنده و خریدار امضا می شود، فاکتور رسمی گفته می شود. فاکتور رسمی می بایست بر اساس قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی تنظیم و مورد تایید وزارت دارایی باشد.
به طور کلی هر سندی که دارای مهر و امضا باشد و به عنوان فاکتور فروش از جانب فروشنده به خریدار داده شود، فاکتور رسمی می گویند. همچنین اگر این فاکتورها توسط یکی از خریداران یا فروشندگان به سازمان امور مالیاتی ارائه شود، رسمی است و برای هر دو طرف ایجاد حق می نماید.
کلیه واحدهای تجاری که مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده هستند، می بایست فاکتور رسمی به خریداران خود ارائه نمایند. بنابراین صدور فاکتور رسمی مربوط به کوچکی و بزرگی یک واحد تجاری نیست و تمام خریداران می توانند در برابر پرداخت پول، درخواست فاکتور رسمی داشته باشند و فروشندگانی که از این کار سر باز بزنند، مشمول جریمه خواهد شد.
شرکت تامین فلات در نظر دارد با ارائه کالاهای اصل و اورجینال، مشتریان عزیز را در مسیر یک خرید خوب و با کیفیت یاری نماید. همچنین این شرکت در نظر دارد با تحویل سریع و به موقع کالاهای درخواستی و سفارش اداری مشتریان آن ها را از دریافت فاکتور رسمی بهره مند سازد. مشتریان عزیز می توانند جهت خرید عمده کالاها و محصولات و لوازم اداری خود از شرکت تامین فلات که یکی از مراکز پخش در شهر تهران می باشد و همچنین اطلاع از قیمت ها، با کارشناسان فروش این شرکت تماس حاصل نمایند.
ویژگی های فاکتور رسمی
فاکتور رسمی از نظر سازمان امور اقتصاد و دارایی مورد تایید می باشد که شرایط زیر را داشته باشد.
- نام کامل، شماره ملی( برای اشخاص حقیقی)، شماره اقتصادی و شناسه ملی ( برای اشخاص حقوقی)، کد پستی، آدرس کامل و تلفن خریدار در فاکتور می بایست ثبت شود.
- نام کامل، شماره ملی( برای اشخاص حقیقی)، شماره اقتصادی و شناسه ملی ( برای اشخاص حقوقی)، کد پستی، آدرس کامل و تلفن فروشنده در فاکتور می بایست ثبت شود.
- چاپ شماره سریال بر روی فاکتور که با عدد 0001 شروع می شود. شماره سریال های فاکتورهای رسمی با چاپ افست و یا ماخی انجام می شود که برجسته و به رنگ قرمز می باشند.
- جزییات معامله
- مشخصات کامل اجناس و یا خدمات ارائه شده، توضیحات کامل در مورد مقدار، تعداد، تخفیفات، میزان مالیات و ارزش افزوده و نهایتا جمع مبلغ. باید در نظر داشته باشید که تخفیفات باید قبل از محاسبه مالیات و ارزش افزوده در فاکتور اعمال شود.
- فاکتورهای رسمی می بایست فاقد خط خوردگی باشند.
- مهر و امضای خریدار و فروشنده که نشان دهنده تایید و صحت اطلاعات فاکتور می باشد.
نحوه ی صدور فاکتور رسمی
امروزه با استفاده از نرم افزار های متعدد حسابداری می توان به سادگی فاکتور صادر کرد. با استفاده از نرم افزار های حسابداری می توان فاکتور فروشگاهی، فاکتور انبار، پیش فاکتور، فاکتورهای رسمی و … را صادر نمود.
دلایل نیاز به چاپ فاکتور رسمی
فاکتور رسمی جهت اطمینان از انجام معامله و همچنین صحت اطلاعات طرفین معامله ضرورت دارد. فاکتورهای غیر رسمی توسط مراجع قانونی فاقد اعتبار است و فقط جنبه اطلاع رسانی دارد. همچنین که فاکتور رسمی یک سند معتبر و قانونی است و در صورتی که در معامله اختلاف میان خریدار و فروشنده بوجود آید، طرفین می توانند با استفاده از فاکتور رسمی از حق و حقوق خود دفاع نمایند. زمانی که یک واحد اقتصادی فاقد فاکتور رسمی باشد، نمی تواند از هیچکدام یک از حق و حقوق خود دفاع نماید.
فاکتور غیر رسمی چیست ؟
فاکتور غیر رسمی به فاکتوری گفته می شود که صرفا جهت اطلاع مشتریان از اجناس خریداری شده و قیمت آن صادر می شود و مطابق هیچ قانونی نمی باشد. این فاکتورها سندیت قانونی ندارند و مورد تایید ممیزین مالیاتی نمی باشد.
تفاوت های فاکتور رسمی و غیر رسمی
مشخص کردن فاکتور رسمی از غیر رسمی کار ساده ای می باشد و برای این کار کافی است تا به اطلاعات وارد شده در فاکتور دقت کنید. از جمله این تفاوت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- یکی از مهم ترین تفاوت های فاکتورهای رسمی از غیر رسمی، فرمت آن می باشد. فاکتورهای رسمی بر اساس سازمان امور اقتصاد و دارایی چاپ می شوند، در صورتی که فاکتورهای غیر رسمی تنها جهت آگاه کردن خریدار از قیمت کالای خریداری شده می باشد و اعتباری در سازمان امور اقتصاد و دارایی ندارد.
- فاکتورهای غیر رسمی معمولا برای خریدارانی که قصد خرید کالا و یا خدماتی را جهت مصارف شخصی خود دارند، اما فاکتورهای رسمی عموما برای خریدهایی با تعداد و مقدار بالا برای شرکت ها و کمپانی های بسیار بزرگ صادر می شود. فاکتور های رسمی تنها مختص شرکتهای بزرگ نمی باشد و صدور فاکتور رسمی برای همه فروشندگانی که کالا و خدمات خود را با ارزش افزوده به فروش می رسانند، الزامی می باشد.
- یکی دیگر از تفاوت های فاکتورهای رسمی از غیر رسمی اطلاعات مندرج در آن می باشد. در فاکتورهای رسمی اطلاعاتی از قبیل نام طرفین معامله، شرایط و مبلغ و مشخصات کامل طرفین معامله ذکر شده است.
جریمه صدور فاکتور غیر رسمی
ماده 169 قانون مالیات های مستقیم به این موضوع اشاره دارد که طبق این ماده به سازمان امور مالیاتی کشور اجازه داده می شود تا برای اشخاص حقیقی و حقوقی کارت اقتصادی شامل شماره اقتصادی صادر نماید. طبق این مجوز، اشخاص حقیقی و حقوقی طبق دستورالعمل های آماده شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور می بایست برای انجام معاملات خود فاکتور رسمی صادر نمایند. در فاکتورهای رسمی و فرم های مربوط به آن می بایست شماره اقتصادی خریدار و فروشنده درج شود. در آخر صاحبان کسب و کارها می بایست لیست معاملات خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه نمایند.صادر نکردن فاکتور رسمی و یا درج نکردن کد اقتصادی خود و همچنین طرف معامله و یا استفاده کردن از کد اقتصادی خود برای دیگران یا استفاده از شماره اقتصادی دیگران برای معاملات خود، مشمول جریمه معادل 2 درصد مبلغ معامله خواهد شد. و همچنین عدم ارائه لیست معاملات انجام شده به سازمان امور مالیاتی کشور از طریق روشهایی که اعلام می شود، مشمول جریمهای معادل 1 درصد معاملاتی میشود که در فهرست به آنها ارائه نشده باشد.